18:01 (30.11.2023)
1452
Qish - bizning tanamiz uchun yilning eng ogʼir vaqti. Kunduzgi soatning qisqarishi, havo haroratining pastligi va uyda koʼproq vaqt oʼtkazilishi sogʼligʼimizga salbiy taʼsir qiladi. Bu stressga dosh berish uchun tanamiz zarur boʼlgan barcha ozuqa moddalarini olishi kerak. Olimlar va dietologlar qishda qanday ovqatlarni isteʼmol qilishni tavsiya qiladilar? Va immunitetni saqlab qolish uchun nimalarni isteʼmol qilish kerak?
Baliq
Baliq omega-3 yogʼ kislotalarining ajoyib manbai boʼlib, ular organizm uchun juda foydali. Xususan, ular yurak-qon tomir va asab tizimini mustahkamlaydi.
Yogʼ kislotalari ham kayfiyatga taʼsir qiladi. Pitsburg universiteti (AQSh) olimlari tomonidan olib borilgan tadqiqot shuni koʼrsatdiki, omega-3 yogʼ kislotalari yuqori boʼlgan odamlarda depressiya alomatlari kamroq uchraydi.
Ushbu moddalarning eng koʼp miqdori losos, skumbriya, keta kabi baliqlarda mavjud.
Yogʼ kislotalari yongʼoq, zigʼir urugʼi, dengiz oʼtlari, chia urugʼlari va dukkakli ekinlarda ham mavjud.
Shoʼrvalar
Issiq, toʼyimli ovqat isteʼmol qilish, ayniqsa, qishning sovuq kunlarida odamlarning kayfiyatiga ijobiy taʼsir qiladi. Shuning uchun qishda siz shoʼrva kabi suyuq va oson hazm boʼladigan issiq taomlarni isteʼmol qilishingiz kerak. Shoʼrvalarda mavjud boʼlgan sabzavotlar va oʼtlar kletchatka manbalari boʼlib, ular boshqa ovqatlar bilan qizdirilganda mukammal soʼriladi. Va proteinning kerakli darajasini saqlab qolish uchun ovqatlanish mutaxassislari shoʼrvalarga tovuq qoʼshishni tavsiya qiladilar.
Suli yormasi
Suli donalari tanani uzoq vaqt energiya bilan taʼminlaydi, chunki ular oshqozon-ichak traktida parchalanishi va hazm boʼlishi uchun ancha vaqt talab etadi. Bu uzoq vaqt davomida ochlik his qilmasdan, oziq-ovqatdan yetarli energiya olishingizni anglatadi.
Aytgancha, suli boʼtqasining bir portsiyasida kunlik kletchatkaga boʼlgan ehtiyojning 15% dan ortigʼini oʼz ichiga oladi. Uni meva va rezavorlar bilan birgalikda isteʼmol qilish - ideal nonushta.
Ildiz sabzavotlari
Qishda ildiz sabzavotlarini, ayniqsa A vitaminini oʼz ichiga olgan sabzi isteʼmol qilish muhim ahamiyatga ega. Bundan tashqari, kartoshka, turp, sholgʼom, lavlagi kabi sabzavotlar ham juda foydali.
Ildizli sabzavotlarda uglevodlar koʼp boʼlib, qishning sovuq kunlarida boshqa sabzavotlarga qaraganda organizmga koʼproq energiya beradi. Biroq, bu turdagi baʼzi sabzavotlar juda koʼp kraxmalni oʼz ichiga oladi, shuning uchun ularning isteʼmolini nazorat qilish kerak.
Rezavorlar
Chernika, malina, qulupnay va boshqa rezavorlar kortizol sekretsiyasini kamaytirishga yordam beradi. Bu gormon buyrak usti bezlari tomonidan chiqariladi, bu esa stressli vaziyatlarda tanada noqulaylik va kuchlanishni boshdan kechirishga olib keladi. Qish mavsumida sovuq havo noqulaylik tugʼdiradi. Shuning uchun, dietologlar istalmagan stressni bartaraf etish uchun sumkangizda rezavor mevalarni saqlashni maslahat berishadi.
Buzina rezavori koʼp miqdorda sinkni oʼz ichiga oladi. Uning tarkibidagi boshqa foydali moddalar immunitetni mustahkamlovchi, antibakterial va antivirus xususiyatlarga ega.