12:18 (05.10.2023)
1555
Internetda qondagi shakar miqdorini kamaytiradigan ovqatlar ro'yxati keng tarqalgan - ular diabetning 2-toifasidan aziyat chekadiganlar uchun juda mos keladi. Biroq, bunday ro'yxatlarning tibbiyotga aloqasi yo'q, deydi endokrinolog va dietolog Polina Jarkova.
- Afsuski, glyukoza darajasini ishonchli tarzda kamaytiradigan maxsus oziq-ovqatlar yo'q. Buning uchun gipoglikemik dorilar mavjud va ular har bir bemor uchun klinik vaziyatga, birga keladigan patologiyaga va bemorning imkoniyatlariga qarab individual tarzda tanlanadi, - deydi mutaxassis.
Shifokorning so'zlariga ko'ra, uglevodlar va oqsillarni o'z ichiga olgan har qanday mahsulot glyukoza darajasini oshiradi. Shuning uchun, "siz individual mo''jizaviy mahsulotlarni emas, balki dietangizni to'g'irlab, turli xil ovqatlar qanday hazm bo'lishini va bizga qanday ta'sir qilishini tushunishingiz kerak", deb ta'kidladi Jarkova.
Uning ta'kidlashicha, qandli diabet bilan og'rigan odamlar sekin va murakkab uglevodlar deb ataladigan, hazm qilish uchun uzoq vaqt talab qiladigan va glyukoza miqdorini tezda oshirmaydigan ovqatlarni tanlashi kerak. Bularga, xususan, butun donli non, jigarrang guruch, grechka, dukkaklilar va butun donli yuqori proteinli makaronlar kiradi. Shu bilan birga, siz shirinliklar, shirin ichimliklar, oq tozalangan undan tayyorlangan mahsulotlar, pishiriqlar va oq tozalangan guruchni cheklashingiz kerak.
Jarkova shuningdek, ko'p miqdorda kletchatkani o'z ichiga olgan ko'p miqdorda sabzavot va mevalarni iste'mol qilishni tavsiya qildi. Ular oshqozonda uglevodlar va oqsillarning so'rilishini sekinlashtiradi.