17:16 (02.06.2025)
239
Ayni paytda O‘zbekistonda gilos mavsumi qizg‘in pallaga kirgan. Xo‘sh, bu shirin rezavor organizm uchun qanday foydali?
Gilosning foydasi
Mazali va to‘yimli gilos juda ko‘p foydali xususiyatlarga ega. Rezavorlar antioksidantlar, A, C, K vitaminlari, minerallar (kaliy, magniy, kalsiy) va kletchatkaning ajoyib manbaidir. Buning natijasida gilos quyidagilarga yordam beradi:
Ovqat hazm qilishni yaxshilaydi
Gilos tarkibida foydali ichak bakteriyalarini oziqlantiruvchi kletchatka mavjud. Bu ovqat hazm qilish tizimining muntazam va sog‘lom ishlashiga hissa qo‘shadi, metabolizmni yaxshilaydi va qabziyatni yengishga yordam beradi.
Yurak faoliyatini yaxshilaydi
Gilosda 100 dan ortiq antioksidantlar mavjud, ammo ulardan antotsian va kversetin alohida e’tiborga loyiq. Aynan shu moddalar saraton rivojlanishining oldini olishga yordam beradi. AQShda butun bir tadqiqot bunga bag‘ishlangan bo‘lib, u yiliga uch kilogramm va undan ortiq gilos iste’mol qiladigan odamlar saraton va yurak-qon tomir kasalliklariga kamroq chalinishini isbotlagan.
Teri holatini yaxshilaydi
Hamma gap retinol va antioksidantlarda, gilosda esa bular istagancha topiladi. Ushbu moddalar muntazam iste’mol qilinganda regeneratsiya jarayonlarini tezlashtiradi, yoshlikni uzaytirishga yordam beradi, shuningdek, toshmalar paydo bo‘lishining oldini oladi.
Uyquga ijobiy ta’sir qiladi
Gilosda bioritmlar va uyqu sifati uchun mas’ul bo‘lgan melatonin gormoni mavjud. Kuniga atigi bir hovuch iste`mol qilish uyquni mustahkamlaydi va tezroq uxlashga yordam beradi. Ko‘pgina uyqu dorilaridan farqli o‘laroq, hech qanday nojo‘ya ta’sirlarsiz.
Artrit va podagra belgilarining namoyon bo‘lishini kamaytiradi
Artrit va podagra siydik kislotasining ortiqcha miqdori bilan bog‘liq kasalliklardir.
Gilosning zarari
Gilos, barcha meva va rezavorlar singari, fruktozani o‘z ichiga oladi, shuning uchun bu mahsulotga qiziqish kerak emas. Ushbu mahsulotni ehtiyotkorlik bilan iste’mol qilishi kerak bo‘lgan odamlar toifalari ham mavjud. Bunga quyidagilar kiradi: