17:35 (29.01.2025)

402

Tomoq og‘riganda muzqaymoq yeyish mumkinmi?

Agar tomoq og‘rig‘i bo‘lsa, shifokor sizga o‘tkir tonzillit tashxisini qo‘yishi mumkin. Ushbu kasallik odatda angina deb ataladi.

Tonzillitning sababi patogen mikroorganizmlarning tanaga kirishidir. Bular viruslar, bakteriyalar, zamburug‘lar yoki turli xil mikroorganizmlarning bir nechta turlarining kombinatsiyasi bo‘lishi mumkin.

O‘ttiz yil oldin, tomoq og‘rig‘i va muzqaymoq, shuningdek, boshqa sovuq ovqatlar va ichimliklar bir-biriga mos kelmasligi umumiy qabul qilingan. Bu quyidagicha tushuntirilgan: haroratning keskin o‘zgarishi vaziyatni yomonlashtirishi va og‘riqni kuchaytirishi mumkin. Sovuq muzqaymoq tomirlarning spazmini va yallig‘langan to‘qimalarning gipotermiyasini keltirib chiqarishi mumkin, bu esa og‘riqni kuchaytirishi mumkin. Biroq, bu fikrlar ilmiy asosga ega emas.

Avval bodomsimon bezlar (angina) olib tashlangach muzqaymon buyurilgan. Hozirgi kunda ham muzqaymoq operatsiyadan keyin bemorlarga beriladi, chunki u yuqori kaloriyali taom bo‘lib, operatsiya qilingan to‘qimalarga zarar yetkaza olmaydi. Bundan tashqari, sovuq muzqaymoq qon tomirlarini toraytiradi, bu esa qon ketishini oldini oladi.

Ba’zi mamlakatlarda muzqaymoq o‘tkir yallig‘lanish kasalliklari uchun ham beriladi, chunki sovuq mahsulot chalg‘ituvchi ta’sirga ega va og‘riqni kamaytiradi. Shu bilan birga, ko‘p miqdorda sovuq taomlar iste’mol qilinganda, immunitetning faolligi biroz pasayishi mumkin, bu har doim ham yomon.

Tomoq og‘rig‘iga sabab bo‘ladigan har qanday kasallikda muzqaymoq iste’mol qilish mumkin. Bular gripp va boshqa o‘tkir respirator virusli infeksiyalar, shu jumladan COVID-19, shuningdek bakterial va zamburug‘li infeksiyalar bo‘lishi mumkin.

Virusli infeksiyaning kechishi nuqtayi nazaridan, muzqaymoqning bir porsiyasi hech qanday zarar keltirmaydi va unga nisbatan qat’iy qarshi ko‘rsatmalar yo‘q. Ammo agar muzqaymoqning tarkibiy qismlariga - sut, oqsil, shokolad, yong‘oq yoki asalga allergiya bo‘lsa, unda ushbu terapiyadan voz kechish kerak.

Shuningdek, oshqozon-ichak traktining surunkali kasalliklari (gastrit, oshqozon yarasi) kuchayganida muzqaymoq iste’mol qilinmasligi kerak, chunki sovuq ovqat holatning yomonlashishiga olib kelishi mumkin. Albatta, muzqaymoq tarkibida juda ko‘p miqdordagi yog‘ va uglevodlar mavjud, shuning uchun ortiqcha vaznli bemorlarga ularning iste’molini cheklash tavsiya etiladi. 

Нажмите на кнопку ниже, чтобы прослушать текст Powered by GSpeech