12:30 (26.06.2023)
2839
Probiotik - inson ichaklarining normal mikroflorasini tashkil etuvchi mikroorganizmlar. Ular ichaklarda toʼgʼri bakterial muvozanatni saqlashga yordam beradi. Ular kvas, kefir, yogurt, kombucha kabi fermentlangan ovqatlarda boʼlishi mumkin.
Prebiotiklar - oshqozon-ichak traktida hazm boʼlmaydigan va yoʼgʼon ichakka tushib, parchalanib, normal ichak mikroflorasining oʼsishini ragʼbatlantiradigan oziq-ovqat tarkibiy qismidir. Prebiotikalar probiotiklarning hayotiyligini saqlab qolishga yordam beradi. Prebiotiklar barcha sut mahsulotlari, turli xil non, don, dukkaklilar, piyoz va rezavor mevalarda mavjud.
Xulosa qilib aytishimiz mumkinki, probiotiklar oddiy ichak mikroflorasining mikroorganizmlaridir. Va prebiotiklar oddiy mikrofloraning oʼsishi va rivojlanishi uchun maqbul sharoitlarni taʼminlaydigan moddalardir. Bundan tashqari, farq shundaki, birinchisi tirik mikroorganizmlar, ikkinchisi esa kimyoviy organik birikmalardir.
Sinbiotiklar - probiotiklar, yaʼni foydali mikroorganizmlar va ular oziqlanadigan prebiotiklar birikmasi. Bunday "duet" tezda hazm qilishni yaxshilashga va mikroflorani tiklashga yordam beradi. Buning sababi, probiotik prebiotik kuchi bilan mustahkamlanganda, u ichakda yaxshiroq moslashadi.